kennel - dogfood
banner max site jpg

Hoera een pup!

Tips voor de eerste dagen met uw puppy

Laat uw puppy rustig de nieuwe omgeving verkennen

Uw pup is eindelijk thuis. Voor uw pup is alles nu nieuw en spannend, laat hem dus rustig de nieuwe omgeving verkennen en overrompel hem niet met drukte. Heeft u een bench in huis, maak daar dan een fijne slaap- en schuilplaats van voor de pup, waarin hij niet gestoord wordt. Geef hem een dekentje of t-shirt met uw geur, wat speeltjes en eventueel een kruikje. Zorg dat de bench niet te groot is, zet er eventueel eerst een schot in, zodat er alleen ruimte is voor de slaapplaats. De kans is dan groot dat hij de bench niet zal bevuilen, mits u hem geregeld even uitlaat.

De eerste nachten kan de pup zich alleen en verlaten voelen. Dat is niet zo gek: alles wat vertrouwd was, is weg. Daarom is het prima om de eerste nachten de bench in de slaapkamer te zetten en als de pup onrustig is, even met een woord of een hand te laten weten dat u er bent. Overdrijf dit echter niet en neem hem niet in bed. Hij zal eraan moeten wennen alleen te gaan slapen. Als dit goed gaat zet u de bench buiten de slaapkamer en zo verder, tot hij weer op de juiste plek staat. Zindelijkheidstraining zal de eerste weken veel aandacht vragen. Laat de pup consequent uit na het slapen en na het eten. Zorg voor een vaste routine. Leg een krant bij de deur voor als hij u net te snel af is en zet hem daar meteen op. Zo leert de pup dat hij naar de buitendeur moet als hij moet plassen. Ongelukjes bestraffen heeft geen zin, belonen als het goed gaat is veel belangrijker

De komst van een pup is een bijzonder moment voor u, uw gezin en zeker ook voor de pup. Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent als uw pup thuiskomt.

Voeding
De pup is afgespeend met Smuldier kip en dan wordt na een paar dagen gemengd met puppybrokjes, dan steeds minder vlees en meer brokjes zodat de pup als hij de kennel verlaat helemaal op de brokjes staat. Eventueel kunt u dit mengen met een lepel volle yoghurt.

Eet- en drinkbakken
Zorg voor een eigen eet- en drinkbak waar altijd schoon water in zit. Stenen en metalen bakken zijn aan te raden in verband met de hygiëne. Geef de pup in het begin 's avonds geen water meer, hij zal dan beter 's nachts droog blijven. Is de hond zindelijk dan is dit niet meer nodig.

Speelgoed
Pups zijn dol op spelen. En gelukkig hoeft speelgoed hoeft niet duur te zijn. Zorg wel voor stevige speeltjes om het gevaar van kapotbijten en inslikken te voorkomen. Gaat een speeltje kapot gooi alles dan meteen weg, ze kauwen het echt op en een maag- of darmoperatie is niet prettig! Pas ook op met botten en gedroogde huidproducten, dit nooit aan pups geven.

Halsband, riem en tuigje
Een puppy heeft vanzelfsprekend een , bij voorkeur, zachte halsband, nodig. Hij zal in eerste instantie misschien proberen de halsband af te doen, maar zodra hij merkt da dit niet lukt, went de pup er vrij snel aan. Zorg dat de halsband strak genoeg zit. Er moeten twee vingers tussen de riem en de hals kunnen.

Bench
Puppy’s hebben een eigen (slaap)plaats nodig. Veel mensen kiezen voor een mand. Alleen kauwen puppy’s deze vaak stuk. Een advies is om een bench aan te schaffen.

Vrij van parasieten Vergeet uw pup niet te ontwormen!

Zorg dat uw pup vrij van parasieten is. Zo voorkomt uw dat uw pup onnodig ziek wordt. Dit betekent: ontwormen en preventief vlooien bestrijden.

Ontvlooien

Wat het ontvlooien betreft, een pup kunt u het beste wassen met groene dreft, het originele afwasmiddel, daarna de dode vlooien eruit kammen. Een pup is gevoelig voor de vaak sterke anti-vlooienmiddelen dus , als hij vlooien heeft, probeer het eerst op de zachte manier. Dreft is onschadelijk voor de huid van de pup en doodt de vlooien. Is hij al wat groter en ziet u vlooien dan kies een middel als bv Frontline, van middelen als Bravecto en Comfortis zijn nare bijwerkingen bekend, beter deze middelen niet gebruiken. Goed doorkammen met een vlooienkammetje vooral achter bij de staart is een goed middel om te zien of er vlooien zijn. Niet alle honden krabben zich als ze vlooien hebben!

Ontwormen

Ook mag uw pup weer ontwormd worden. Vrijwel alle pups hebben wormen. Om te voorkomen dat deze de groei verstoren en de pup ziek maken, moeten pups geregeld ontwormd worden. In onderstaand schema is te zien hoe vaak u dit het beste kunt doen:

Ontwormingsschema pup

U kunt de pup ontwormen door een wormtablet in te geven. Dit is ook een goede oefening om te leren pillen in te geven. Het kan later van pas komen dat uw pup hieraan gewend is.

Wat is goede voeding voor uw pup?

De brok
Voordelen van een goede kwaliteitsbrok zijn: een constante samenstelling, hoogwaardige voedingsstoffen (dus minder nodig, minder ontlasting), smakelijk, praktisch en veilig.

Wij voeren onze Darkenwald Puppybrok aan onze pups en adviseren deze brok tot plm 4 maanden te geven, en daarna over te gaan op de Darkenwald Exclusive brok. Dit is een brok voor alle leeftijden, bevat wat minder eiwit dan de puppybrok en is uitermate geschikt voor de opgroeiende en volwassen hond. Voor honden die erg veel in beweging zijn, sporthonden of honden die herstellen van een bevalling of van een ziekte bv adviseren wij de Darkenwald High Exclusive brok. Meer informatie over onze hondenbrokkenlijn vindt u in ons foldertje.

Blikvoer voor je pup
Blikvoer bevat meer dan 80% water, dus weinig voedingsstoffen. Daarnaast is het voor de tanden minder goed, vaak blijft er aanslag op het gebit achter.

Vers vlees (BARF)
Vers vlees (BARF) is tegenwoordig erg populair als hondenvoeding en veel honden doen het hier ook goed op. Het is goed verteerbaar voor honden. Maar wees je bewust van de risico’s. Het is niet constant en vaak onvolledig van samenstelling, wat zeker bij honden in de groei problemen kan geven (pups hebben een optimale calcium/fosfor-verhouding nodig in voeding).

Verder geeft het een verhoogde kans op infectiegevaar, bijvoorbeeld met Salmonella. Zeker voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een lage weerstand is dit een risico! Ook kan er bijvoorbeeld schildklierweefsel in de voeding zitten, waardoor uw hond teveel schildklierhormoon binnenkrijgt. Hier zal een hond problemen mee krijgen. Denk er dus goed over na en voer dit niet zomaar.

Hond en kind veilig samen. Zorg ervoor dat hond en kind veilig kunnen spelen met elkaar

Voor uw kinderen is het geweldig om samen met een hond op te groeien. Vaak hebben kinderen alleen nog geen overwicht. Neem vooral de volgende tips in acht.

Op jonge leeftijd raken ze op een natuurlijke manier vertrouwd met elkaar. Kinderen hebben vaak een hechte vriendschapsband met hun hond. Honden zullen kinderen echter niet automatisch als hun ‘baasje’ zien.

Kinderen tot 12 jaar hebben nog geen overwicht op de hond. Dus zal de hond van een jong kind niet altijd een correctie accepteren. De hond zal mogelijk wel uw kind corrigeren als het iets doet wat de hond niet waardeert. Daarom is het belangrijk hond en kind niet alleen te laten.

Hierbij nog wat tips:

  • leer kinderen om de hond met rust te laten en uit zijn buurt te blijven als hij in zijn bench of mand ligt of als hij aan het eten is. Andersom moet ook de hond uit de buurt blijven als u met uw kind aan het eten bent, dus geen bedelgedrag.
  • laat jonge kinderen niet alleen de hond uitlaten. Als er iets gebeurt en de hond wil ervandoor of raakt in conflict met een andere hond, dan kan je kind zich daar niet mee redden.
  • leer kinderen om de hond niet aan te staren of zo over de kop te aaien. Dit kan als bedreigend of uitdagend worden opgevat. Liever even aan de hand laten snuffelen en dan aaien aan de hals.
  • geen krachtspelletjes of trekspelletjes waarbij het kind iets uit de bek van de hond moet trekken. Liever zoekspelletjes of apporteerspelletjes.
  • laat uw kind niet liggend op de grond spelen met de hond erbij. Laat de hond ook niet op de bank. Zorg dat uw kind hoger zit dan de hond.
  • laat jonge kinderen niet de hond commanderen, de kans is groot dat de hond minder goed of niet luistert. Straf de hond niet waar uw kind bij is, mogelijk zal uw kind uw manier van optreden imiteren. Straf uw kind niet waar de hond bij is, mogelijk zal de hond u willen helpen.

Uw pup zit nu in de eerste socialisatiefase. Deze fase duurt ongeveer van week 6 tot 12. Begeleid uw pup goed in deze belangrijke eerste socialisatiefase.

In de eerste socialisatiefase is de pup onbevangen en nieuwsgierig, en dus kunt u hem nu van alles leren. Zo moet uw pup leren omgaan met situaties, andere mensen en dieren, de omgeving.

Probeer dit wel op een natuurlijke manier in het dagelijks leven te integreren, met voldoende routine en rust tussendoor. Begeleid uw pup goed in deze fase en herhaal ervaringen en situaties voortdurend. Ideaal is als de fokker al een goede start heeft gemaakt met socialiseren, want vanaf week 8 zal de onbevangenheid langzaam afnemen en angst zal toenemen. In week 12 stapt de pup in de 2e socialisatiefase. In deze fase is de pup angstiger en gaat hij situaties uit de weg. Juist in deze fase is het belangrijk dat u de geleerde positieve ervaringen en situaties herhaalt. Blijf herhalen totdat de pup ongeveer 6 maanden oud is.

Heeft u kinderen in huis? Leer ze dan dat ze de pup met rust moeten laten als hij aan het eten is of in zijn bench ligt. En heel belangrijk: laat een klein kind niet alleen met de pup. Onbedoeld kan er wat mis gaan, zorg dat u er zicht op heeft.

Blijf socialiseren: tweede socialisatiefase pup

Uw pup is nu in de tweede socialisatiefase. Lees hoe u uw pup in deze fase het beste kunt begeleiden en besef dat een goede socialisatie veel ellende in de toekomst kan voorkomen!

In deze tweede socialisatiefase is uw pup meer terughoudend en onzeker. Deze fase wordt niet voor niets de ‘angstfase’ genoemd. Deze fase kan een aantal maanden duren. Het is belangrijk om al het geleerde in deze fase op een positieve manier te blijven herhalen. Dus zorg ervoor dat hij in vertrouwde omgeving veel verschillende mensen tegenkomt. Ook moet uw pup wennen aan kinderen, andere honden en huisdieren. Ga ook eens met uw pup bij anderen op bezoek. En laat uw pup wennen aan een ritje in de auto, maak een rondje door het winkelcentrum en breng eens een bezoek aan de dierenkliniek.

Een goede socialisatie veel ellende en gedragsproblemen in de toekomst voorkomen. Een puppycursus kan hierbij ook een goede bijdrage leveren. En niet alleen de pup leert hier veel, ook u als baasje kunt hier veel leren over het gedrag van uw eigen hond. U leert te zien wat uw hond u vertelt door z’n lichaamstaal. En andersom: wat is uw lichaamstaal en wat vertelt u uw hond met uw houding en stemgeluid? Bijten of spelen? Leer uw puppy het verschil tussen bijten en spelen

Pups zijn dol op spelen. Puppy’s die spelen, bijten echter ook vaak op een speelse manier. Hoe leer je ze nu het verschil tussen bijten en spelen?

  1. te voorkomen dat ze harder gaan bijten als ze ouder worden, is het beter om ze dit gedrag af te leren. Het is daarom verstandig om altijd een speeltje bij de hand te hebben. Zodra de pup in uw hand bijt, trekt u zijn aandacht door met het speeltje te bewegen. De hand houdt u stil. Herhaal dit iedere keer als de pup uw hand als een bijtring gebruikt en de pup zal snel begrijpen dat dit bijten ongewenst gedrag is. Als de pup het snapt en per ongeluk toch nog tijdens het spelen in uw hand bijt, doe dan net alsof u vreselijke pijn hebt en stop meteen met spelen. Zo leert de pup dat handen en tanden niet samengaan.

Socialisatie puberpup

Jouw pup komt binnenkort in de pubertijd. Dat kan, net als bij kinderen, soms best lastig zijn.

Jouw pup is nu 5 maanden oud en komt zo langzamerhand in de puberteit terecht. Bij kleine rassen zal dit wat eerder zijn dan bij grote rassen. Bij de ene hond houdt het ook langer aan dan bij de andere.

Wat merk je daar nu van? Het kan soms wel lijken of jouw pup ineens alles vergeten is wat je hem geleerd heeft. Of ineens Oostindisch doof is… Jouw pup zal misschien minder goed bevelen opvolgen, je meer uitdagen en misschien tot wanhoop drijven. Het kan dus wat frustrerend zijn, maar hou moed! Het gaat weer voorbij. Wat je het beste kunt doen is rustig blijven en geduld hebben met jouw hond. Blijf eenvoudige oefeningen herhalen en blijf vooral heel consequent. Goed gedrag mag beloond worden. Wees duidelijk als iets niet mag

Train uw pup spelenderwijs Uw pup moet van alles leren, doe dit op een speelse manier!

Uw pup moet van alles leren: zindelijk worden, lopen aan de riem, tandenpoetsen. Probeer dit op een speelse manier te trainen.

De zindelijkheidstraining is nu in volle gang en als het goed is moet het al steeds beter gaan en hoeft u minder ‘ongelukjes’ schoon te maken. Blijf belonen als het goed gaat.

Lopen aan de riem is iets wat vroeg aangeleerd kan worden. Want: jong geleerd… Begin met korte stukjes in een vertrouwde omgeving. Zorg dat u wat beloningsbrokjes en een geliefd speeltje op zak hebt. Als de pup ergens van schrikt en/of niet verder wil lopen, blijf dan zelf rustig en trek z’n aandacht met uw stem of een speeltje, zodat hij weer in beweging komt. Meeslepen heeft geen zin, als hij echt even niet wil, draag hem dan een paar meter en probeer het opnieuw.

Tip: laat uw pup wennen aan de tandenborstel. Dit voorkomt veel gebitsproblemen in de toekomst. Ook hier geldt weer: jong geleerd, ….. Uw pup zit nu nog in de 1e socialisatiefase en kan goed wennen aan het fenomeen tandenpoetsen. Hij is nog heel onbevangen en niet angstig. Laat de pup eerst wennen door voorzichtig de bovenlip op te tillen en met uw vinger over de tanden te bewegen. Introduceer vervolgens tandpasta. Dit moet altijd een speciale hondentandpasta zijn: de hond eet het namelijk gewoon op. Gewone tandpasta bevat fluor, wat erg slecht is voor de hondenmaag. Bovendien heeft hondentandpasta een lekkere kipsmaak. Als de pup wat gewend is kunt u voorzichtig beginnen te poetsen met een vingertandenborstel. Maak altijd de borstel eerst nat en druk dan goed de tandpasta erin (anders is het ‘hap-slik-weg’ tandpasta).

Hond en kind. Wees alert en leg de verantwoordelijkheid niet bij uw kind neer

Een pup wordt vaak aangeschaft voor de kinderen. Het is leuk en goed voor kinderen om al jong met een hond om te leren gaan. De verhoudingen met kind en pup veranderen echter als uw pup ouder wordt.

Maar de verantwoordelijkheid voor de hond mag nooit bij uw kind liggen. Zeker niet bij een kind tot 12 jaar. Uw hond zal een kind als ‘puppy’ zien en dus lager in rang. Nu uw pup ouder en groter wordt zullen de verhoudingen tussen de hond en (uw) kinderen veranderen. Wees ervan bewust dat kinderen tot 12 jaar normaal gesproken nog niet voldoende overwicht hebben om zelfstandig een pup op te voeden en/of te corrigeren. Naarmate de pup ouder wordt zal hij bij een kind eerder proberen toch zijn zin te krijgen en geen correctie van een kind accepteren. Daarom is het belangrijk dat u daarbij bent. Laat de hond nooit alleen met jonge kinderen. Leer kinderen ook dat ze de hond met rust moeten laten als hij in zijn bench ligt of als hij aan het eten is.

Ga samen met uw kind oefeningen en spelletjes doen met de hond. Laat samen de hond uit, zeker grotere rassen worden op een gegeven moment gewoon te sterk voor het kind om alleen uit te laten. Door zo samen met de pup bezig te zijn leren hond en kind op een goede manier met elkaar om te gaan.

Bewegen is gezond! Zorg voor verantwoorde beweging voor uw pup. Pups vinden het heerlijk om te bewegen. En het is natuurlijk erg belangrijk voor de gezondheid (spieropbouw, conditie) van uw pup. Let er wel op dat u de pup niet overbelast. Teveel beweging kan schadelijk zijn voor de gewrichten en de gezondheid.

De richtlijn is om de pup zo’n 5 a 6 keer per dag even uit te laten. Begin met 10 minuten per keer. Dit kunt u rustig opbouwen. Per maand 5 minuten langer per uitlaatbeurt. Het advies is om de pup ’s ochtends en ’s avonds voor het eten uit te laten. Dan zijn ze het actiefst. Zolang de zindelijkheidstraining nog in volle gang is, kunt u de pup ook het beste na het slapen, na het spelen en na het eten kort uitlaten.

Wandelen – begin met korte wandelingen en bouw het langzaam op. Uw pup moet conditie opbouwen. Rustig doorlopen in rechte lijn is goed voor een gezonde en gelijkmatige spieropbouw.

Fietsen – fietsen met uw pup is niet aan te raden: de pup kan het tempo waarschijnlijk niet bijhouden. Het beste kan met het fietsen begonnen worden als de hond 10 a 12 maanden is en dan rustig opbouwen. Laat sowieso uw hond ook niet rennen naast de fiets als het warm is. Hij kan dan zijn warmte niet kwijt.

Traplopen – laat de pup niet traplopen in het begin. Dit is slecht voor de heupen en vooral de trap aflopen is funest voor de schouders, net als uit de auto laten springen, altijd de pup dragen of ondersteunen bij deze acties. Een beetje wennen mag. Af en toe een paar treetjes kan geen kwaad.

Achternazitten en apporteren – het is aan te raden om speeltjes weg te gooien die uw pup vervolgens kan ophalen en terugbrengen. Dit is beter dan dat de pup achter uzelf aan rent. Het voorkomt bijvoorbeeld het ongewenst achtervolgen van kinderen op straat.

Spelen met de bal – laat de pup niet te vaak spelen met een bal in het begin. Abrupt remmen en rare draaibewegingen zijn niet heel bevorderlijk voor de ontwikkeling van de spieren en gewrichten.

Gezond spelen jonge hond Gebruik veilige speeltjes voor uw hond

Er is ontzettend veel aan speelgoed te koop voor honden. Afwisseling is ook belangrijk om de hond lekker actief te houden. Maar ook zeer belangrijk is de veiligheid van de speeltjes.

Veel honden bijten heel hard op speeltjes en veel speelgoed maken ze binnen 5 minuten kapot. Daarnaast is het van belang dat uw hond er geen stukken af kan bijten en doorslikken. Een darmverstopping als gevolg van een stuk speelgoed komt nog wel eens voor. Tennisballen zijn voor de meeste honden erg aantrekkelijk en ideaal om mee te apporteren. Nadeel hiervan is dat als honden er op blijven kauwen, hun tanden en kiezen in record tempo afslijten. Kiezen kunnen zo afslijten tot op het tandvlees. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus haal tennisballen weg als het spelletje voorbij is.

Tijdens een wandeling in het bos zijn takken ideaal om weg te gooien en door de hond te laten apporteren. Helaas kan dit een vervelende afloop hebben. Als een hond een stuk hout in zijn bek heeft en erop kauwt, kunnen er stukken of splinters in de tong of in de keel vast komen te zitten.

Dit geeft vaak pijn en paniek en de hond moet met spoed naar de dierenarts, waar het hout onder narcose weer verwijderd kan worden. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem liever een stevig speeltje mee om in het bos mee te spelen.

Er zijn mooie ballen of dummies te koop die duurzaam zijn en heel geschikt om mee te spelen of te apporteren. Sommige exemplaren blijven ook drijven dus kunnen ook bij water gebruikt worden. Flosstouwen zijn er in alle maten, voor elk ras geschikt. Honden kunnen hier lekker op kauwen en ze helpen ook nog om het gebit schoon te houden. U kunt een flosstouw nog aantrekkelijker maken voor uw hond door hem een poosje in bouillon te weken. Wel weer opletten dat er geen stukken touw doorgeslikt worden..

Geheugenspelletjes voor de pup. Train op een speelse wijze het geheugen van uw pup. Pups zijn dol op spelletjes. Probeer op een speelse wijze eens het geheugen van uw pup te trainen. Het is leuk om ook aandacht te besteden aan geheugentraining van uw pup. Geef hem speelgoed dat hem aan het denken zet. Het merk KONG heeft bv rubber speeltjes waarin u voer kunt verstoppen.Ook kunt u op een speelse manier kleine oefeningen laten uitvoeren, zoals apporteren. Dat zorgt ervoor dat de pup aan het denken wordt gezet! Gooi bijvoorbeeld een speeltje weg en laat de pup het ophalen voor u.

Gebitscheck puppy. Check of het gebit van uw pup compleet is. Uw puppy is 6 maanden oud. Als het goed is heeft uw pup nu zijn volledige gebit gewisseld. Dat wil zeggen dat alle melktanden en -kiesjes nu eruit zijn. Het blijvende gebit is nu doorgekomen. Hiermee zal uw hond het de rest van zijn leven moeten doen.

In principe is het gebit onder te verdelen in 3 groepen: de voortandjes, de hoektanden en de kiezen:

  • De voortandjes bestaan uit 6 tandjes boven en 6 tandjes onder.
  • De hoektanden (2 boven en 2 onder) gebruikt de hond om dingen te pakken, er grip op te krijgen. Ze geven ook structuur aan de bek, zorgen dat de tong netjes naar voren ligt en de lippen naar buiten hangen, zodat de hond er niet per ongeluk op bijt.
  • De kiezen gebruikt de hond om zijn eten te kauwen. De kiezen zijn nog onder te verdelen in de premolaren en de molaren. Ze hebben elk 2 of 3 wortels, dus zijn stevig verankerd.

Is het gebit van uw pup niet compleet?

Het kan gebeuren dat er bij uw pup toch nog melkelementen achtergebleven zijn. Laat het bij twijfel even controleren bij uw dierenarts. Vaak zien we in de bek ‘dubbele’ hoektanden. De melkhoektand staat dan vlak achter de blijvende hoektand en zit nog vast. Dit kan problemen veroorzaken. De blijvende hoektanden kunnen zo net de verkeerde kant opgeduwd worden en scheefgroeien. Belangrijk dus om het probleem op tijd te verhelpen. Vaak zullen deze melkelementen onder narcose verwijderd worden bij de dierenarts

Hoe ontstaat oververhitting?

Helaas overlijden er ieder jaar weer honden aan oververhitting, vooral als ze in de auto worden achtergelaten. Hoe kunnen we dit voorkomen? Honden kunnen niet zoals mensen hun warmte kwijt te raken door zweten. Ze hebben wel enkele zweetklieren onder de voetzolen (vaak goed te zien als ze bij de dierenarts op tafel staan), maar een hond reguleert z’n lichaamstemperatuur door hijgen. Een belangrijke oorzaak van oververhitting is het achterlaten in een auto tijdens de zomerdag. Hierin kan de temperatuur snel oplopen en kan de ademlucht niet afkoelen, ook niet als de auto in de schaduw staat. Andere oorzaken zijn inspanning, zoals spelen of het laten rennen naast de fiets op een warme dag. Kortsnuitige honden, oudere en herstellende honden lopen hierbij een groter risico. Ook een warme ondergrond (asfalt, steen of beton) kan tot problemen leiden. Niet alleen omdat het verlies van warmte via de voetzolen tegengaat, maar deze kunnen ook pijnlijk beschadigd raken bij lopen op warme wegen.

Wat te doen bij oververhitting?

Als een hond in een warme auto wordt aangetroffen, probeer deze dan zo snel mogelijk te bevrijden, nog voor de komst van politie en/of dierenambulance. Een oververhitte hond moet daarna zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit kan het beste door natte lakens of handdoeken over het dier heen te leggen en deze steeds met vers niet te koud water nat te maken. Probeer of het dier kleine beetjes water wil drinken.

Let op: het is niet de bedoeling om een emmer koud water over een oververhitte hond heen te storten! Voorkom paniek en bel de dierenarts voor overleg. Vaak is een verdere behandeling namelijk noodzakelijk.

Het voorkomen van oververhitting

Laat een hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor een schaduwrijke plek. Laat nooit dieren achter in de auto tijdens een zomerdag en ga niet op een warme zomerse dag een stuk fietsen met een hond. Wandel vooral in de vroege ochtend, liefst op koele, zachte ondergrond, zoals in het bos. Zorg ervoor dat er voldoende koel drinkwater beschikbaar is en laat de hond gerust zwemmen. Probeer op gras te lopen in plaats van warm asfalt. Tenslotte kan gebruik worden gemaakt van een body cooler. Dit is een mat die, na in koud water of in de koelkast te hebben gelegen, een hond kan helpen om koel te blijven.

Van stress naar agressie. Leer de stresssignalen van uw hond herkennen

Herkent u stress bij uw hond? Wat vertelt uw hond u met zijn lichaamshouding en gedrag? Leer de stresssignalen van uw hond herkennen. En voorkom dat de stress erger wordt.

Als uw hond bijt of probeert te bijten zijn er vaak al meerdere signalen aan vooraf gegaan die erop wijzen dat hij gestrest is of bang. Als u deze signalen leert herkennen bij uw hond, kunt u er tijdig op inspelen om te voorkomen dat de stress erger wordt. Zo kunt u een eventueel bijtincident voorkomen.

Agressie hondHerken de signalen van stress bij uw hond en voorkom agressie.

Stressgedrag begint meestal met vermijdingsgedrag. De hond vermijdt oogcontact, draait zich weg, maakt zich klein, wil graag weg uit de situatie. Is het echter niet mogelijk om te ontsnappen dan zal hij verstijven en het gevaar recht aanstaren. Grommen en/of snauwen zijn nog een extra poging om te waarschuwen: Ga uit mijn buurt. Helpt dit nog niet dan zal er uiteindelijk een bijtincident kunnen volgen.

Niet elke hond volgt alle stappen uit bovenstaand overzicht. Honden die al vaak in een bedreigende situatie zijn geweest, en waarbij bepaalde stress-signalen niet hielpen, zullen steeds sneller dit proces doorlopen. Blijf dus goed naar uw hond kijken en leer ook (uw) kinderen wat de hond met zijn gedrag wil vertellen.

Bangeriken: angst bij de hond. Schrikt uw hond vaak? Of is hij constant op zijn hoede?

Honden die snel ergens van schrikken of constant op hun hoede zijn, kunnen dit op verschillende manieren laten zien. Meestal zal de hond ineengedoken gaan zitten met de staart tussen de benen. Het kan echter ook precies andersom zijn: de hond doet zich stoerder voor dan hij is en probeert zijn eigen angst als het ware te overschreeuwen. De hond maakt zich groot, de haren gaan overeind en hij gromt of blaft. Zo’n dominante houding kan dus ook uit angst voortkomen. De hond heeft dan geleerd dat deze methode helpt om het gevaar op een afstand te houden.

Angst bij honden kan voortkomen uit een erfelijke aanleg, een slechte socialisatie, maar ook door traumatische ervaringen. Is de hond bijvoorbeeld geschrokken van een vuurwerkknal heel dichtbij, dan kan deze schrikreactie zich ontwikkelen naar angst voor allerlei vuurwerkgeluiden, lichtflitsen, onweersgeluiden etc.

Als uw hond ergens van schrikt, is het belangrijk hem niet uitgebreid te gaan troosten. Dit bevestigt namelijk zijn angst. Straffen werkt ook averechts, dit zal de hond alleen maar banger maken. Wat u wel kunt doen is zelf rustig en opgewekt zijn. Zo laat u de hond merken dat er niets aan de hand is. Beloon de hond pas als hij over zijn schrik heenstapt en weer met u meekomt.

Wanneer angst bij uw hond samengaat met agressie of constante stress, dan is het verstandig een gedragstherapeut in te schakelen. Deze kan u professioneel adviseren hoe u uw hond het beste kunt begeleiden en de angst kunt verminderen

Blaffende honden…. Wat wil een hond eigenlijk zeggen met dat geblaf?

Blaffen hoort bij een hond, het is een hondenmanier om dingen duidelijk te maken. Maar wat precies?

Iedere hond blaft zoals ie gebekt is. Maar wast bedoelt hij er eigenlijk precies mee? Waar de ene hond het bij een incidenteel kefje houdt, blaft de andere uren onvermoeibaar door. En is bijna niet te stoppen. Voor u zelf wordt het dan minder leuk, en voor de buren ook. Blaffen kan uitmonden in probleemgedrag wat niet zomaar op te lossen is. Het belangrijkste is wel om te achterhalen wanneer en waarom de hond blaft. Pas dan kunt u proberen het probleem op te lossen. Honden blaffen vooral om:

Aandacht te vragen
Dit is meestal aangeleerd gedrag. Want als de hond blaft reageert er iemand op. Het beste is in dit geval dus negeren, eventueel uw hond de rug toedraaien. Bestraffen is zinloos want dit is ook aandacht.

Uit te dagen/te spelen
Vaak met een korte blaf daagt de hond een mens of ander dier uit om met hem te gaan spelen. Vormt meestal geen probleem.

Alarm te slaan/verdediging
Dit blaffen kan ook voortkomen uit angst. Iets of iemand komt te dichtbij. Als uw hond dit aan de riem doet neem dan meer afstand tot het ‘gevaar’ of ga ertussen staan. Doet uw hond dit in huis of in de bench, doe dan een deken over de bench of plak ramen af zodat de hond minder ‘bedreigingen’ ziet.

Opwinding
Bijvoorbeeld omdat u net thuis komt of omdat u de riem pakt van de hond. Druk springen of rennen zien we ook vaak erbij. Belangrijk is om zelf rustig te blijven, niet te gaan schreeuwen of druk doen. Anders wordt de opwinding van de hond alleen maar groter. Eventueel kunt u de hond leren om te gaan zitten op zo’n moment.

Angst
Bijvoorbeeld verlatingsangst, niet alleen kunnen zijn. Paniekerig blaffen en joelen, vaak ook krabben aan deuren, vloeren. Dit gedrag moet serieus genomen en met de juiste training aangepakt worden. Liefst met hulp van een goede gedragstherapeut.

Frustratie
Vaak gaat het om een hond die in een omgeving zonder veel afleiding zit en niet zijn natuurlijke gedrag kan uitoefenen. Het monotone geblaf kan gepaard gaan met stereotiep gedrag als bijten op de poten, achter eigen staart aangaan, heen en weer lopen. Belangrijk is dat zo’n hond uit zijn situatie wordt gehaald en zijn leven verrijkt wordt met gezelschap en activiteiten.

Mag mijn hond grommen? Waarom gromt een hond en hoe kun je het beste reageren?

Grommen hoort bij de lichaamstaal van de hond. Waarom doet jouw hond het en hoe kun je er het beste op reageren?

Grommen en de tanden laten zien is onderdeel van de lichaamstaal van de hond. Het is bedoeld als dreiggedrag, dus de hond wil zeggen: ‘hou op!’ of ‘ga weg’. De hond kan dit bijvoorbeeld doen als hij zich in een hoek gedreven voelt, als iemand hem pijn doet of als hij iets eng vindt.

Doel van dit gedrag is het gedrag van de ander te beïnvloeden en zo de situatie te veranderen. De hond probeert zo om een echt conflict te voorkomen. De hond zal normaal gesproken liever een ruzie vermijden.

  1. de tegenpartij echter niet of onvoldoende op deze waarschuwing dan zal het dreiggedrag steeds sterker worden en uiteindelijk kan de hond gaan bijten. Als uw hond dreiggedrag vertoont, reageer hier dan op door bijvoorbeeld stil te staan, een stap terug te doen, hem niet aan te kijken of het lichaam iets weg te draaien. Dit zijn kalmeringssignalen waardoor de situatie minder bedreigend wordt voor de hond. Keer de hond niet de rug toe, maar hou hem wel in de gaten. Bestraf of negeer het dreiggedrag niet, anders kan het gebeuren dat de hond de volgende keer deze waarschuwing overslaat en gelijk gaat bijten. Hij heeft dan geleerd dat dreiggedrag geen zin heeft of dat het negatieve gevolgen (straf) heeft. Aan de andere kant: kalmeer of troost jouw hond niet, dan beloon je juist dit gedrag.

Wel is het van belang erachter te komen wat het gedrag veroorzaakt heeft of welk doel de hond probeert te bereiken. Zorg dat zo’n bedreigende situatie niet meer ontstaat en train met de hond in situaties waar hij wel aan moet wennen. Het beste kun je dit onder begeleiding van een gedragstherapeut aanpakken.

Hond erbij? Wilt u een hond erbij?

Het is niet zo gek als u af en toe denkt: zal ik er nog een hond erbij nemen? Maar of dit een goed idee is? Zou dit prettig zijn voor de hond die er al is? Voor elke op zichzelf staande situatie zal een afweging gemaakt moeten worden.

Schaf geen nieuwe hond aan om het (gedrags)probleem van de oude hond op te lossen. Bijvoorbeeld omdat de oude hond niet goed alleen kan zijn een hond erbij nemen. Dat zal geen oplossing zijn, want de oude hond wil gewoon dat de baas bij hem blijft.

Honden zijn wel roedeldieren maar niet elke hond kan goed overweg met elke andere hond. Het gezin functioneert als de roedel voor de hond. Een nieuwe hond erbij kan ook jaloezie opwekken, zeker als het een puppy is die heel veel aandacht gaat krijgen.

Aan de andere kant kan het voor een sociale hond heel fijn zijn om een maatje te hebben. Een puppy erbij gaat vaak het makkelijkst. De oudere hond kan zelfs in de opvoeding van een pup bijdragen. Een pup zal de oudere hond als zijn voorbeeld zien, dus zijn gedrag gaan imiteren. Dan is het wel fijn als de oudere hond een goed opgevoede hond is natuurlijk.

Komt er een hond bij in huis, laat ze dan kennismaken op neutraal terrein en ga pas daarna met de honden uw huis binnen. Geef de honden elk hun eigen plek om te liggen, slapen, eten en dergelijke. Wees er alert op dat u de aandacht goed verdeelt tussen de honden. Wilt u de nieuwe hond iets aanleren waar de oude al vertrouwd mee is, hou dan de oude hond erbij. Deze kan zijn rust overbrengen op de nieuwe hond.

Is het echter zo dat de oude hond het heel eng vindt of ongewenst gedrag vertoont, train dan de nieuwe hond zonder de oude erbij.

Vreemde hobby van de hond. Sommige honden eten ontlasting. Coprofagie, ofwel ontlasting eten, is een vreemde hobby van veel honden.

Veel honden houden er een nogal vreemde hobby op na: ontlasting eten, ofwel coprofagie. Honden eten ontlasting van soortgenoten, maar ook van katten of paarden bijvoorbeeld. Het is niet alleen onsmakelijk, maar honden kunnen zich ook besmetten met ziektes of wormen. Vaak wordt gedacht dat er sprake is van een tekort in de voeding. Echter bij een volledige hondenvoeding is de kans op een tekort bijna niet mogelijk. Het is vaak begonnen als afleiding en later een gewoonte geworden. Het is een probleem wat moeilijk af te leren is.

Op het moment dat de hond poep eet zal de eigenaar hierop reageren, corrigeren, en vooral aandacht geven. De hond leert dat poep eten veel aandacht oplevert. Het is dus beter om het gedrag te negeren. Besteedt geen aandacht aan wat uw hond doet. Probeer wel zijn aandacht te verplaatsen naar uzelf, bijvoorbeeld door te gaan rennen of met een bal te gooien. Doe iets waardoor u interessanter wordt voor de hond dan waar hij mee bezig is.

Helpt dit nog allemaal niet, hou de hond dan aangelijnd en geef hem zo de kans niet. Komt hij toch een hondendrol tegen, stap dan stevig door en geef hem niet de kans te stoppen. Probeer met uw stem zijn aandacht op u gericht te houden.

Wat fijngemaakte ananas door het eten zorgt ervoor dat zijn eigen ontlasting minder aantrekkelijk wordt om op te eten. Ook schijnt het bij een aantal honden te helpen om dagelijks een halve eierkoek te geven. Niet wetenschappelijk bewezen maar misschien het proberen waard.

Braken of diarree bij de hond. Uw hond heeft diarree of braakt. Vaak is het niet te achterhalen wat de oorzaak is. Wat kunt u het beste doen en is het nodig om naar de dierenarts te gaan?

Iedere hondenbezitter heeft het wel eens meegemaakt: een brakende hond of een hond met diarree. Vaak is niet te achterhalen wat de oorzaak ervan is. Er kan sprake zijn van een worminfectie of van een virus dat heerst. Mogelijk bent u veranderd van voeding. Wat kunt u het beste doen en wanneer is het tijd om naar de dierenarts te gaan?

Als een volwassen, gezonde hond bij uitzondering last heeft van diarree of braken en verder fit en actief is, hoeven er nog geen alarmbellen te gaan rinkelen. Wel is het goed om even na te denken of uw hond iets raars of anders gegeten heeft dan normaal, wanneer de laatste ontworming was en hoe vaak deze klachten voorkomen. Door enkele dagen zijn brokken te voeren in kleine porties, kan het maag-darmkanaal weer tot rust komen en moeten de klachten over zijn. Maakt de hond een zieke indruk? of drinkt hij niet en is hij duidelijk lusteloos? Dan meteen een afspraak maken bij de dierenarts.

Als het een hond betreft met een verminderde weerstand, zoals een pup, een oude hond, een hond met een aandoening of een hond die pas geopereerd is, dan mogen deze klachten niet te lang duren. De hond verliest namelijk veel vocht en voedingsstoffen op deze manier. Zeker als een hond tegelijkertijd braakt en diarree heeft, is het verstandig om snel naar de dierenarts te gaan.

De dierenarts zal uw hond onderzoeken, in de buik voelen naar afwijkingen en de temperatuur opmeten. Vervolgonderzoeken kunnen zijn: ontlasting onderzoek, bloedonderzoek of een röntgenfoto. Bij ernstige uitdroging zal uw hond waarschijnlijk aan een infuus gelegd worden om de vochtbalans weer te herstellen. Aan de hand van de bevindingen zal de dierenarts de therapie voorschrijven om uw hond er weer bovenop te helpen

Aiaiai…jeuk! Honden kunnen gek worden van de jeuk. Maar hoe weet u nu wat de oorzaak van dat veelvuldige krabben is?

Veel honden krijgen vroeg of laat wel eens te maken met het fenomeen jeuk. Jeuk is erger dan pijn, zegt men wel eens. En inderdaad, ook honden kunnen er helemaal gek van worden en zichzelf gaan bijten en krabben tot bloedens toe. Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Dit maakt het probleem soms lastig om snel te verhelpen. De meest voorkomende oorzaken van jeuk zullen we hier benoemen. Het is verstandig om een afspraak bij de dierenarts te maken bij jeukklachten. De dierenarts kan stap voor stap uitzoeken wat de jeuk veroorzaakt.

Jeuk als gevolg van parasieten Dit kunnen vlooien of luizen zijn, maar ook mijten die zich in de huid graven. Een voorbeeld hiervan is demodex bij de jonge hond. Parasieten moeten altijd consequent en vaak langdurig bestreden worden. Anders is de kans groot dat het probleem terugkomt. Heeft een hond geregeld last van vlooien, dan kan zich een vlooienallergie ontwikkelen. De hond zal dan na één vlooienbeet al zo gaan krabben en bijten aan zijn huid, dat de huid kapot gaat. Er kunnen vervelende ontstoken plekken ontstaan op de huid.

Jeuk als gevolg van voeding

De hond reageert allergisch bepaalde bestanddelen in de voeding. Vaak gaat het om een bepaald eiwit, bijvoorbeeld rund of kip. De enige manier om te onderzoeken waar de hond precies allergisch voor is, is de hond minimaal 6-8 weken een hypo-allergene voeding te geven. Hij mag daarnaast niets anders eten. Als de klachten duidelijk verminderen, is het zeer waarschijnlijk dat het inderdaad om een voedingsbestanddeel gaat. U kunt hypo-allergene voeding blijven gebruiken of voorzichtig testen welke voeding goed verdragen wordt. Vaak zijn de problemen verdwenen na het overgaan op een Graanvrije of Glutenvrije brok.

Jeuk als gevolg van atopie

De hond reageert allergisch op stoffen uit de omgeving. Het kan bijvoorbeeld gaan om graspollen, boompollen, huisstofmijt enzovoort. Om erachter te komen of er sprake is van atopie en waar de hond precies allergisch voor is, kan een huidtest of een bloedtest gedaan worden door de dierenarts. Een atopie is moeilijk te behandelen. Vaak kunnen medicijnen en voeding de klachten wat verlichten. Ook is het mogelijk om de hond via speciale injecties minder gevoelig te maken voor een bepaald allergeen.

Overgevoelige hond

Overgevoeligheid of allergie komt bij veel honden voor en uit zich vooral in huidklachten of maagdarmklachten. Hoe herkent u de problemen en hoe kunt u ze voorkomen.

Merkt u dat uw hond maagdarmklachten heeft? Dan is de oorzaak meestal overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen. Bij huidklachten kunnen er diverse oorzaken zijn, zoals vlooienallergie, allergie voor voedingsstoffen of stoffen vanuit de omgeving (bijvoorbeeld graspollen, huisstofmijt, etc.).

Heeft uw hond een huidallergie dan zult u vooral merken dat hij jeuk heeft! Misschien wel gek wordt van de jeuk zelfs. De hond gaat zich krabben en bijten, soms tot bloedens toe. Krijgt kale plekken, huidirritatie, korsten en wordt er niet mooier op. Bij deze klachten is het belangrijk snel een afspraak te maken bij de dierenarts. Deze kan onderzoeken welke oorzaak er achter zit. Dit kan wel enige tijd duren omdat er zoveel oorzaken mogelijk zijn.

Bij een huidallergie doen de oren vaak mee. De oren zijn ontstoken en ook na behandeling komen de klachten snel terug. Verder is de huid vooral aangetast in de oksels en liezen, aan de poten/voetjes en aan de kop. Met ontstekingsremmende medicijnen zijn de jeukklachten te onderdrukken. Is de oorzaak van de jeuk bekend dan kan deze behandeld worden. In een aantal gevallen zal levenslang behandeld moeten worden. Een speciale voeding voor de huid kan de behandeling ondersteunen, deze maakt de huidbarriére sterker.

Oormijt of oorontsteking?

Wat betekent het als jouw hond veel met de oren klappert? Is het oormijt? En moet je hiermee naar de dierenarts gaan?

Mijn hond klappert zo met z’n oren, en er zit donkere troep in de oren. Hij heeft vast oormijt. Dit wordt vaak gedacht. En het is ook zeker mogelijk, maar oormijt is met het blote oog niet te zien. Bovendien komt oormijt eigenlijk vooral voor bij de pups en kittens, veel minder bij volwassen honden. En gaat het maar om één oor, dan is de kans ook klein dat er oormijt aanwezig is.

Daarom is het toch verstandig om de dierenarts eerst eens in de oren te laten kijken. Met een speciale otoscoop kan de dierenarts diep in de gehoorgang kijken. Hij ziet alles uitvergroot, dus ook oormijten zijn te zien als ze in het oor zitten. Eventueel kan oorsmeer ook nog onder de microscoop bekeken worden voor extra zekerheid.

In de meeste gevallen is er sprake van oorontsteking, officieel genaamd ‘otitis externa’. De dierenarts zal controleren of het trommelvlies intact is. Dit is belangrijk om te weten, voordat je zalf in de oren gaat doen. Als het trommelvlies niet te zien is door alle viezigheid in het oor, kan de dierenarts het oor eerst uitspoelen en daarna goed bekijken. Eventueel wordt een monster oorsmeer afgenomen om op kweek te zetten. Er wordt onderzocht om welke bacterie of gist het gaat en ook voor welke antibiotica/medicatie deze gevoelig is. Zo kan de dierenarts heel gericht de oren van jouw hond behandelen.

Honden met hangende oren zijn gevoeliger voor oorontsteking dan honden met staande oren. Dit komt doordat er bij hangende oren weinig lucht in de gehoorgang komt en het klimaat sneller broeierig wordt, wat optimaal is voor bacteriën en gisten. Heeft jouw hond regelmatig klachten of overtollig oorsmeer, dan kun je ook 2-3 keer per week een oorreiniger gebruiken als onderhoud. Vraag jouw dierenarts om goed advies hierin. Verder is het bij sommige rassen belangrijk regelmatig overtollig haar uit de gehoorgang te verwijderen.

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is geen standaardvaccinatie. Dierenpensions en uitlaatservices stellen deze enting echter wel verplicht. Waarom precies?

Moet je hond ook geënt worden tegen kennelhoest? Deze vraag zal waarschijnlijk elk jaar gesteld worden als je jouw hond laat vaccineren. De kennelhoest-enting wordt niet standaard toegediend aan elke hond. De enting wordt door de meeste dierenpensions en hondenuitlaatservices echter verplicht gesteld. Waarom is het daar dan wel nodig?

Kennelhoest is een verzamelnaam voor verschillende voorste luchtweginfecties bij de hond. Het kan worden veroorzaakt door een virus of door een bacterie. Jouw hond kan besmet worden door contact met een andere hond of door verspreiding van de ziekteverwekker door niezen of hoesten. In principe kan dus elke hond besmet worden, alleen is het risico op besmetting groter op plaatsen waar veel honden komen, zoals uitlaatveldjes, de hondenclub en het dierenpension.

Symptomen bij een hond met kennelhoest zijn: kokhalzen en slijm opgeven, een harde droge hoest, koorts, sloomheid en soms slecht eten. Vooral jonge honden en honden met een lage weerstand door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom kunnen flink ziek worden van kennelhoest als ze niet gevaccineerd zijn. Het is belangrijk dit door de dierenarts te laten behandelen.

De enting beschermt de hond tegen het virus Para-influenza en tegen de bacterie Bordetella. De enting wordt toegediend door middel van een paar druppels in de neus van de hond. Ondanks de enting kan de hond alsnog een infectie oplopen. De klachten zijn dan echter veel milder en de hond zal sneller herstellen.

 

Au, mijn poot!

Elke hond heeft het wel eens, na een fijne wandeling, wat ravotten of als hij achter een kat aangerend heeft: hij loopt ineens kreupel. Vaak is niet te achterhalen waar het precies misging. Lees wanneer je het beste contact kunt opnemen met de dierenarts.

Elke hond heeft het wel eens, na een fijne wandeling, wat ravotten of als hij achter een kat aangerend heeft: hij loopt ineens kreupel. Vaak is niet te achterhalen waar het precies misging, en vaak is het gelukkig ook niet ernstig. Een hond kan zich even verstappen of een spiertje verrekken, met een paar dagen rust moet dit weer volledig over zijn. Wel is het verstandig om even goed het voetje en zooltje te inspecteren. Mogelijk is de hond in glas getrapt en is dat de oorzaak.

In de volgende gevallen is het wel raadzaam contact op te nemen met de dierenarts:

  • de hond belast één poot helemaal niet en/of houdt de poot in een afwijkende stand.
  • de hond is ergens ingetrapt en heeft een (bloedende) wond aan het voetje.
  • de poot wordt snel dik en pijnlijk, je mag er niet aanzitten.
  • de hond heeft een nagel ingescheurd, dit is erg pijnlijk voor de hond.

Daarnaast kan het ook gebeuren dat de hond regelmatig wat kreupelheid laat zien, maar niet constant. Als de klachten geregeld terugkomen, ga er dan mee naar de dierenarts. Er kan sprake zijn van een probleem met de gewrichten, kruisbanden of knieschijf. Ook hebben sommige honden al op jonge leeftijd last van slijtage aan gewrichten (artrose). In de meeste gevallen kunnen de klachten goed verholpen of verlicht worden

Het lukt niet! Ook honden kunnen last hebben van hun stoelgang. Net als mensen kunnen honden ook last hebben van hun stoelgang. Uw hond wil wel, maar het lukt niet. Ook honden kunnen, net als mensen, problemen hebben met de stoelgang. Dit is erg vervelend voor hem en als de ontlasting niet op gang komt is het verstandig met de hond naar de dierenarts te gaan.

Obstipatie kan zijn oorzaak hebben in de voeding die de hond dagelijks krijgt. Goed verteerbare voeding met te weinig vezels kan leiden tot harde ontlasting of eventueel obstipatie. Ook het eten van veel botten geeft meer risico. Een vezelrijk dieet is dan het advies. Bij uw dierenarts zijn goede diëten verkrijgbaar die extra vezels bevatten en obstipatie voorkomen.

Bij reuen kan obstipatie ook voortkomen uit prostaatproblemen. Dit zien we vooral bij oudere niet-gecastreerde reuen vanaf 6 jaar. De ontlasting komt dan nog wel maar ziet er vaak wat afgeplat uit. Door middel van een echo kan de dierenarts kijken of de prostaat vergroot is. Dit probleem kan meestal goed behandeld worden.

Een andere mogelijkheid is dat uw hond iets opgegeten heeft wat ergens in het laatste deel van het darmkanaal vastgelopen is. Bijvoorbeeld een stuk bot of een stuk van een speeltje. Sommige honden zijn chronische alleseters en moeten constant in de gaten gehouden worden. Als er iets vastzit in het maag-darmkanaal zal de hond al snel een zieke indruk maken, buikpijn hebben, mogelijk ook braken of stoppen met eten. Belangrijk om hem snel te laten controleren en behandelen door de dierenarts.

Vlooienbestrijding: preventief!

Bestrijd vlooien voordat ze er zijn! Vlooien zullen preventief, dus uit voorzorg, bestreden moeten worden. Voordat er een vlooienplaag is. Vlooien zijn hardnekkige plaaggeesten die u zeker niet op uw hond en in huis wilt.

Vlooien bijten en nemen zo een bloedmaaltijd bij hun ‘gastheer’. Daarna leggen ze tientallen eitjes per dag. Deze eitjes vallen op de grond en komen binnen een week uit. De larven leven in de omgeving of in huis en na enkele weken verpoppen ze. De poppen zijn wel een jaar levensvatbaar, en ze zijn met bestrijding niet te doden. Als de vlo uit de pop komt, springt deze weer op een ‘gastheer’, neemt een bloedmaaltijd en legt na 24 uur weer eitjes.

vlooienbestrijding hond

De cyclus van de vlo kan dus heel snel verlopen. Als ze er eenmaal zijn, kunt u ervan uitgaan dat voor elke 10 vlooien die op uw hond zitten, er minstens 100 in huis zitten. In de vorm van eitjes, larven en poppen welteverstaan. Een vlooienplaag vergt een langdurige en consequente bestrijding. Verwacht niet dat u na het toedienen van een pipet geen vlooien meer zult tegenkomen.

Welke problemen veroorzaken vlooien dan? Uiteraard geven ze veel jeuk! De hond gaat krabben en bijten in z’n vacht, heeft er echt last van. Dieren die geregeld door vlooien gebeten worden kunnen hier overgevoelig voor worden en een vlooienallergie ontwikkelen. Zij krabben en bijten zich tot bloedens toe, worden gek van de jeuk en pijn. Verder kunnen vlooien lintwormeitjes bij zich dragen en zo een worminfectie overbrengen op de hond.

Vlooien bijten ook mensen en andere huisdieren. Een vlooienbeet is pijnlijk en veroorzaakt ook bij de mens veel jeuk en ongemak. Al met al genoeg reden om vlooien preventief te bestrijden. Dit kan door middel van een pipet, een tablet of een halsband. Laat u goed adviseren bij uw dierenarts wat het beste middel is voor uw dier. De meeste middelen moeten maandelijks toegediend worden.

Bescherm uw hond tegen borreliose

Borreliose, oftewel de tekenbeetziekte, kunt u beter voorkomen dan bestrijden.

Teken zijn niet alleen erg irritante bloedzuigers waar de hond last van heeft, teken kunnen ook ziektes overbrengen. De ziekte van Lyme is zo’n ziekte, honden kunnen met de Borrelia-bacterie besmet worden als ze vaak en veel door teken gebeten worden. Ook mensen kunnen hiermee besmet worden. Deze ziekte komt algemeen voor in Nederland.

Bij mensen zien we vaak na een tekenbeet een grote rode plek rondom ontstaan in geval van een Lyme besmetting. Bij honden is dit niet zo. De diagnose is lastig te stellen en berust meestal op een sterke verdenking van Lyme-besmetting. Symptomen bij de hond kunnen zijn: gewrichtsontsteking en/of kreupelheid, sloomheid, koorts, geen eetlust, uitdroging, opgezette lymfeklieren en aantasting van de nierfunctie. Als de ziekte in een vroeg stadium herkend wordt en behandeld met antibiotica, dan is er een goede kans op volledig herstel. Om de ziekte van Lyme te voorkomen is een goede tekenbestrijding het allerbelangrijkste. Liefst het hele jaar door. Controleer uw hond ook op teken na een wandeling en verwijder eventuele teken met een speciale tekenpincet. Teken verwijdert u met een draaiende beweging, niet trekken.

Er is ook een speciale vaccinatie voor honden tegen de ziekte van Lyme. Deze beschermt uw hond een jaar lang en zorgt dat teken de Borrelia-bacterie niet op uw hond over kunnen brengen.

 

borreliose hond

Teken: bescherm uw hond goed! Check uw hond en bestrijd ze preventief

Teken, ze zijn overal in Nederland en een teek komt gemakkelijk in de vacht van uw hond terecht tijdens een wandeling. Lees hoe u teken kunt voorkomen.

De teek is een klein bloedzuigend spinachtig insect. Hij komt vooral voor in gebieden met bomen en struikgewas. Als uw hond lekker door de struiken loopt, kan zo’n teek zich laten vallen en in de vacht terecht komen. Hij zal een warm plekje opzoeken, vaak op en rond de kop, en graaft zich dan in de huid en gaat zich vol bloed zuigen. Echter een teek kan ook ziektes overbrengen op uw hond. De ziekte van Lyme is wel het meest bekend en komt ook in Nederland voor.

Gelukkig is het mogelijk uw hond goed te beschermen tegen teken. Dit kan met een pipet die maandelijks toegediend wordt op de huid. Maar er zijn ook tekenhalsbanden die wel een halfjaar werken. Daarnaast blijft het ook zinvol om uw hond na een wandeling even te controleren op teken en deze te verwijderen. Teken geven veel irritatie voor de hond. Als extra bescherming tegen de ziekte van Lyme kunt u de hond hiertegen laten enten. Informeer hiernaar bij uw dierenarts

Waarom uw hond ontwormen? Alweer ontwormen? Waarom eigenlijk?

Denkt u ook wel eens: alweer ontwormen? Mijn hond heeft nooit wormen! Lees waarom ontwormen belangrijk is voor zowel uw hond als uzelf en uw gezin!

Vaak wordt gedacht: mijn hond heeft geen wormen want ik zie ze nooit. Helaas, dat is een misvatting. Elke hond heeft wel eens een worminfectie. Meestal gaat het om spoelwormen, maar er zijn meer soorten. Wormen en wormeieren zitten overal in de omgeving. En aangezien elke hond graag overal rondsnuffelt tijdens het uitlaten, zullen er al snel wat wormeieren opgegeten worden. Nu zal een volwassen hond met een goede weerstand hier niet zo snel ziek van worden. Bij een ernstige worminfectie kunt u klachten als diarree en/of braken zien, maar verder gaat het meestal niet. Waarom dan toch steeds ontwormen?

Wist u dat een worminfectie ook besmettelijk is voor mensen? Zeker kinderen zijn een risicogroep. Ze spelen vaak op de grond in en om het huis, knuffelen veel met de hond. Daarom is het heel belangrijk geregeld hun handen te wassen en de hond niet in het gezicht te laten likken. En dus ook de hond geregeld te ontwormen.

Een wormmiddel (meestal een tablet) werkt op het moment dat het ingegeven wordt aan de hond, dan doodt het de wormen. Een wormtablet blijft de hond dus niet langer beschermen tegen wormen. De hond kan gewoon weer een nieuwe worminfectie oplopen. Het is verstandig uw hond zeker 4 tot 6 keer per jaar te ontwormen. Heeft u (geregeld) kleine kinderen over de vloer, dan wat vaker. Hoe meer honden in Nederland goed worden ontwormd, hoe lager de infectiedruk wordt. Er worden minder wormeitjes uitgescheiden in de omgeving, dus des te lager wordt het risico op het oplopen van een worminfectie, zowel voor mens als dier.

Dit boekje is een samenvatting van verschillende teksten die ik belangrijk vond om aan u door te geven, heeft u vragen, aarzel niet te bellen en we zullen u naar beste weten adviseren. Bij de opvoeding van een pup is gezond verstand altijd heel belangrijk, benader uw pup met humor en geduld en u zult een vriend voor het leven hebben!

Darkenwald American Bulldogs

Susan Gorel 06 4243 4661

susangorel@live.nl


webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop